joi, 7 martie 2019

Jurnal de scriitor necitit (2) - Cronici și recenzii


Orice scriitor își dorește să aibă cronici și recenzii la cărți. Bune, dacă se poate. Uneori și cele rele aduc cititori, din curiozitate. Cel mai rău însă este să nu se vorbească despre cărțile tale.
Da, cronicile și recenziile aduc cititori și asta este știut foarte bine de cei care le scriu.
De influencer-ii literari.

Când am publicat „Felii de lămâie” m-am mirat să am recenzii și cronici din primele zile. Nu au fost multe, cum au probabil scriitorii consacrați, dar în final am putut spune că feliile nu au trecut neobservate. Câteva recenzii pe blogurile de specialitate, vreo două cronici în reviste literare. Nu în „România literară”, acolo nu. Câteva menționări în unele retrospective literare ale anului. Apoi o nominalizare pentru debut la premiile revistei „Observator cultural”.

M-am bucurat, chiar dacă unele cronici nu erau favorabile. Dar cartea părea să fi lăsat o urmă. Chiar m-am bucurat.

Apoi au urmat aproape trei ani de tăcere din partea mea. O singură povestire în revista „iocan”. Și în aprilie 2018 am publicat romanul „Spulberatic”.

Care nu a reușit deloc performanțele, modeste de altfel, ale volumului de povestiri. „Spulberatic” a avut extrem de puține recenzii, majoritatea pe bloguri personale (le mulțumesc, m-au bucurat mult) și extrem-extrem de puține pe bloguri literare (dintre cele literare, aș menționa Bookhub care a publicat două recenzii). Câteva postări pe Facebook. Cronici în reviste literare n-am văzut.

Ciudat este că mi s-au tot cerut interviuri. Chiar de la bloguri literare care nu au scris nimic despre carte. Și atunci m-am întrebat: oare contează mai puțin cartea decât răspunsurile mele la niște întrebări, de multe ori aceleași din alte interviuri?

La început m-am gândit că timing-ul apariției cărții, înainte de Bookfest, nu a fost bun. Că influencer-ii citesc cărțile pe care le vor prezenta acolo la lansări. Dar pe urmă a venit vacanța. Concediile. Apoi toamna și alte cărți care aveau nevoie de recenzii și cronici. Și, cumva, „Spulberatic” s-a dus la fund.  O carte care pare să nu existe. Nici pe blogurile literare, nici în reviste, nici în retrospectivele literare. Sau dacă este trecută în vreo retrospectivă, mai mult ca sigur e acolo, la coadă, unde sunt înșirate cărțile apărute și probabil necitite.

Știu că ceea ce spun acum sună patetic. Cineva ar putea să zică pe bună dreptate „ia te uită și la asta, a scris două cărți și vrea cronici. Nu știe că nimeni nu scrie despre cărțile care nu merită.”
Da, îmi asum faptul că ceea ce zic aici poate părea patetic&penibil&caraghios etc. Și știu că scriitorii se feresc grozav de asta. Sunt convinsă că mulți gândesc la fel, dar nu spun, sperând că până la urmă o să apară cronica aia pe care o așteaptă. Sau recenzia care-i va face cunoscuți în rândul cititorilor.

Dar cumva nu-mi mai pasă.

Deci.
Poate „Spulberatic” nu merită să se scrie despre ea.

Poate subiectul nu mai este de actualitate și lumea nu mai vrea să citească despre comunism. Deși cartea nu este doar despre asta. Deși am văzut recenzii&cronici la alte cărți care tratează aceeași perioadă. Dar ca să scrii despre ea, ar trebui s-o citești. Și cumva, am impresia că nu prea a fost citită în lumea literară. Deși editura a trimis exemplare la reviste și bloguri. La scriitori. Și eu am dat sau trimis cărți. Deși a trecut perioada nominalizărilor la premii literare, când se presupune că membrii juriilor au citit cărțile. Acum, ce să zic? Anul trecut s-a publicat mult. Doar la Polirom au apărut zeci de cărți ale autorilor români. Chiar le-au citit pe toate?

Poate or fi și scriitori&critici care au frunzărit-o și au lăsat-o deoparte, neinteresați de subiect.

Poate fiindcă anul trecut au fost multe reveniri ale scriitorilor consacrați, care în mod normal acaparează atenția lumii literare. Am auzit că unii scriitori, mai informați, își programează cărțile în funcție de asta. Nu public anul ăsta că o să scoată X o carte și o să ia toate premiile.

Mda.

Poate „Spulberatic” nu merită să se scrie despre ea, într-un an în care s-a publicat atâta. În fond cei care scriu despre cărți au un timp limitat pentru citit.

Poate am avut ghinion. Eu. Cartea.
Nu am de unde să știu.

Se spune că un scriitor confirmă abia la a doua carte. Eu bănuiesc că nu am confirmat, având în vedere lipsa totală de interes.

*
O să continui în postarea următoare cu câteva considerații despre lumea literară așa cum e văzută de un outsider. Și voi căuta câteva explicații.

Foto: Librăria Humanitas Oradea



10 comentarii:

  1. Imi pare, sincer, rau pentru aceasta experienta neplacuta. Este adevarat ca in fiecare an, se publica foarte multe carti, iar bloggerii nu au timp si poate nici tragere sa citeasca toate cartile care apar. Din pacate, asa cum au mai fost discutii, multi bloggeri romani prefera sa citeasca si sa scrie despre cartile straine. Subiectul cartii "Spulberatic" chiar este interesant, dupa parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu aș numi-o o experiență neplăcută, mai degrabă sunt niște întrebări la care caut răspunsurile.

      Ștergere
  2. Simt să-ți mulțumesc pentru încrederea și susținerea oferită la momentul oportun. Am citit cu drag Felii de lămâie, pe aceasta, cea mai recentă nu am avut ocazia să o citesc. Încă, dar nu e timpul pierdut. Cu fruntea sus și cu încredere, tot înainte!

    RăspundețiȘtergere
  3. Un vechi proverb nepalez (sau birmanez, sau olandez, sau galez) spune că așteptările ne împiedică de cele mai multe ori să înțelegem adevărata măsură a lucrurilor. Într-un fel, noi, ăștia, outsiderii, apăruți în micul târgușor al literaturii române din zone care mai de care mai nepotrivite cu noțiunea de scriitor, avem oarece așteptări nedisimulate, ca ale chibiților din Cișmigiu, convinși că pot juca șah mult mai bine decât gașca de old-boys ce ocupă locurile libere dis de dimineață. Culmea este că periodic apare câte un maestru neașteptat din mulțimea confuză a privitorilor (ah, era să zic cititorilor), contestat cu vociferări și luat peste picior de cei consacrați. Până la urmă, cine decide? Nu există nici un for superior abilitat să certifice talentul, tema este înfiorător de subiectivă, iar diferența o face de cele mai multe ori un amănunt nesemnificativ, fără legătură cu nivelul calitativ al cărții.
    Cred că atunci când scrii nu trebuie să ai în minte vreo strategie de marketing, după cum nici superstițiile, citirea acatistelor potrivite sau lăicuirile cu adresă nu cred să ajute la ceva. Mai degrabă așteptările noastre (foarte omenești, sunt de acord) îndepărtează și bruma de noroc necesară unui succes modest, de țară prost școlită. Scriem pentru că ne place la nebunie să o facem, pentru că nu am mai putea trăi altfel și, cel puțin așa ar trebui, nimic nu ne poate împiedica să continuăm. Nici refuzurile editurilor, nici indiferența (căutată?) a „specialiștilor”, pentru că, doamnelor și domnilor, nu avem nicio așteptare. Dacă demersul nostru are success, cu atât mai bine. Oricum, la vânzările din România, diferența între succes și ratare, în termeni de eficiență, rămâne nesemnificativă.
    Știu cel puțin trei persoane cărora le-a plăcut foarte mult romanul tău. Oameni la locul lor, cu serviciu, părinți ocupați și preocupați de micile izbânzi cotidiene. Oameni care nu scriu pe bloguri, pur și simplu au citit cartea la recomandarea unui prieten și își împărtășesc părerile într-un grup restrâns, la o bere sau în pauza de la Ateneu. Și, culmea, nu au prins prea mult din perioada comunistă, încât să fie atrași de subiect din motive subiective.
    Mai este nevoie de concluzie? Se zice că literatura bună detestă concluziile, prin urmare mă opresc aici (mai bine mai târziu decât niciodată!), cu speranța că valul dezamăgirii a trecut, așa cum trec toate în viață, bune sau rele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doru, adevărul este că începusem să scriu la postarea asta cu ceva timp în urmă; de altfel se vede că prima a fost chiar acum o lună.
      Și în timp ce scriam eu, a apărut providența, de data asta sub forma unei postări pe Facebook :)
      Și zicea cam așa, habar nu am dacă e vreo zicere celebră sau doar filozofie de FB: „o dezamăgire presupune o prealabilă amăgire”. Pentru mine au fost cuvintele potrivite la momentul potrivit. M-au făcut să mă detașez puțin și asta a fost bine.
      Dar totuși am vrut să postez gândurile astea.

      Ștergere
  4. Este timpul numai bun de citit, carti sa avem ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-a plăcut foarte multe romanul, mi-a plăcut foarte mult fragmentarea in cele 4 părți (i-am dat 5 stele pe Goodreads). Sunt un mare iubitor de carte/lectura si mi-aș dori sa mai citesc si un al doilea roman scris de d-voastră, nu doar proza scurta. Sper ca acest mesaj sa fie o micro-contributie necesară si suficienta pentru a va motiva.

    RăspundețiȘtergere