duminică, 21 octombrie 2018

„Felii de lămâie” re-editată în colecția Top 10+ de la Editura Polirom

Pentru că am făcut o pauză atât de mare pe blog, am constatat că am mult de recuperat. Și abia acum mi-am dat seama că n-am spus nimic de re-editarea volumului meu de debut, „Felii de lămâie”, în ediție de buzunar în colecția Top 10+ de la Editura Polirom. Asta chiar a fost o mare bucurie. 
Așa arată:


Și se poate cumpăra de pe site-ul Editurii Polirom aici, pe elefant.ro aici sau pe libris.ro aici. Există și variantă eBook, pe aceleași site-uri.
Pentru cei care vor să citească impresii despre carte, le-am adunat aici și aici.
Și o scurtă recenzie găsită pe Facebook, de la pagina „Dragă scriitorule” (nu-l cunosc pe autor sau autoare, dar m-am bucurat s-o găsesc).

Dragă Anca Vieru,
Cum citeam eu așa povestirile tale, mi-am dat seama de niște chestii:
- se scrie (și, sper, citește) tot mai multă proză scurtă românească. Cel puțin în anul de grație 2017 au văzut lumina o mulțime de volume de felul ăsta, chiar de la autori consacrați altor genuri, iar povestirile tale, apărute în 2015, au fost, am impresia, chiar începutul unei tendințe. Deci e bine.
- chiar dacă sînt scurte, povestioarele tale reușesc să creeze niște microcosmosuri foarte plauzibile, pentru cîteva pagini. Recunosc că n-am procedat cum fac de obicei cu proza scurtă (pauză între povestiri, citit altceva între ele) și le-am citit la rînd, una după alta, în vreo 3 sesiuni. Chiar dacă sînt foarte diferite între ele, observ o predilecție pentru niște subiecte și tipologii de personaje (viața corporatistă angrenată în realitatea secolului 21, cu deadline-uri, meetinguri și online, dar și universul domestic, „casa scării”, vecinetul atotștiutor și un strop de alienare - vechi colegi și prieteni ajunși prin alte locuri, de preferință Canada cea plină de posibilități).
- îți ies bine de tot povestirile ciudățele (iartă-mă, nu le rețin titlurile!), cum ar fi cea cu doamna de la semafor care citește gîndurile celorlați trecători sau cea cu apartamentul blestemat, ca să nu mai zic că cea cu turista daneză putea aluneca liniștit, și probabil cu succes, pe o pantă thriller, și probabil mi-ar fi plăcut detaliul ăsta.
- dacă zici că-i musai, atunci află că povestirea mea preferată e (cred) „Pașaportul de pe pian”, iar personajul favorit, indubitabil, Tanța Călărașu!
Spor la scris!

L.



AV-octombrie 2018

sâmbătă, 20 octombrie 2018

***

      Acum câteva luni, la o cafenea unde mă duc din când în când, tipul de acolo mi-a dat cafeaua și m-a întrebat:
      - Sunteți Anca Vieru?
     Lansasem Spulberatic de curând, așa că m-am emoționat toată gândindu-mă că mi-a citit cărțile, că i-au plăcut, că m-a recunoscut... 
     Doar că el a continuat:
     - Vă urmăresc pe instagram, puneți poze frumoase.
     Atât am avut de zis despre "gloria literară" 😄
     Așa că m-am hotărât să pun și aici niște poze (luate de pe Instagram 😉) din micro-vacanța de astă vară de la Roma.










vineri, 12 octombrie 2018

„Spulberatic” se lansează la Londra


N-am mai scris de atâta timp aici că nici nu știu cu ce să încep. O să las însă pentru altă dată pozele de la lansări sau impresiile din recenziile la carte.

Pentru că acum vreau doar să vă învit, pe cei care sunteți în Londra sâmbătă 10 noiembrie, la o lansare a romanului „Spulberatic”.

Evenimentul este organizat de Autograph Romania și de doamna Floria Teleman, cărora le mulțumesc din suflet.

Atașez comunicatul de pe pagina Autograph Romania:

**
Autograph Romania si Editura Polirom vă invită
Sâmbătă, 10 Noiembrie , între orele 18-20, la întâlnirea cu scriitoarea Anca Vieru şi cărţile sale, Felii de lămâie şi Spulberatic. 
Intâlnirea are loc în sala de conferinţe a Centrului St.Mary Abbots, Str. Vicarage Gate, Kensington, Londra, W8 4HN. 
Locaţia este uşor accesibilă cu mijloacele de transport public (staţiile de metrou High Street Kensington sau Nothing Hill Gate. 
Autobuze: 27, 28, 52, 70, 328,452, staţia Kensington Church Street/Holland Street ).
La întâlnirea cu scriitoarea Anca Vieru vom avea alături pe Alina Covaci Coroeriu, eseist, muzic and art curator, care ne va împărtăşi impresiile sale despre cartea a cărei lansare la Londra prilejuieşte întâlnirea noastră, romanul Spulberatic. 
Moderatorul evenimentului este Floria Teleman. 
Romanul Spulberatic a apărut anul acesta la Editura Polirom şi este bine primită de cititori. 
Autograph Romania vă propune o nouă întâlnire interactivă, dinamică şi atractivă. 

***
Anca Vieru s-a născut și locuiește în București, însă orașul ei de suflet este Brașovul, unde și-a petrecut vacanțele la bunici. I-au plăcut matematica și lectura, așa că a absolvit politehnica și mai târziu a continuat cu un master în comunicare. A lucrat în proiectare și cercetare, a tânjit după informatică, dar a renunțat la ele pentru științele umaniste. Este căsătorită și are o fiică.
A publicat în volumele colective Moș Crăciun & co. (Editura Art, 2013) și Ficțiuni reale (Editura Humanitas, 2013), proiect colectiv inițiat de Florin Piersic jr. În anul 2015 i-a apărut la Editura Polirom volumul de proză scurtă Felii de lămâie, nominalizat la premiile revistei Observator cultural, volum re-editat în 2018 în colecția Top10+, iar in primăvara lui 2018 a publicat, tot la Editura Polirom, romanul Spulberatic.

Despre scrisul ei, Anca Vieru mărturiseşte: „N-a existat un moment clar în care să zic: „vreau să scriu”, au existat însă multe lucruri, mărunte sau nu, care m-au condus pe drumul ăsta. Cărți care m-au marcat, alte cărți care m-au făcut să visez cu ochii deschiși, întâlniri cu anumiți oameni, întrebări, gânduri. Toate astea s-au cristalizat și atunci am început să scriu.
Uneori însă, mai în glumă, mai în serios, spun că m-am apucat de scris pentru că prietenele mele erau atât de vorbărețe încât scrisul a fost singura cale de a mă face auzită.”

În paginile Revistei Unica citim despre Felii de lămâie :
„Vă recomandăm volumul de debut al Ancăi Vieru, o colecție de povestiri dulci-acrișoare debordând de umor, ironie, dar și o înțelegere caldă a micilor detalii care pot schimba cursul unei vieți. Personajele sale sunt tineri căsătoriți și cupluri blazate, adolescente confuze și vecine curioase, corporatiști, oameni ai străzii și chiar o clasă de elevi care a pierdut un... ochi de iepure!”

Ana Barton, despre Spulberatic
„Era să spun că-i cartea Ancăi Vieru, dar nu este, e cartea mea, ea doar a scris-o. Pot însă spune că m-aș bucura să o citească orice om de peste 14 ani, deși cred că ar putea cu plăcere să o citească și mulți tineri de 12 ani. E una dintre acele cărți care ar fi extraordinar de bine dacă ar ajunge și în programa de liceu. Încerc să fac portretul omului care n-ar iubi această carte, dar nu reușesc. Cred că nu există.”

***

Cărţile Spulberatic şi Felii de lămâie vor putea fi achiziţionate în timpul evenimentului. 
Sesiunea de autografe si socializare va avea loc într-o atmosferă relaxată şi interactivă, veţi putea face fotografii şi vi se va oferi un pahar de Prosecco. 

Intrarea este liberă. 

Autograph Romania vă aşteaptă cu drag.

***

Și eu vă aștept, bineînțeles :)

Cartea poate fi cumpărată și de pe site-ul Polirom aici, pe elefant.ro aici sau pe libris.ro aici



AV - octombrie 2018