luni, 30 octombrie 2017

Maroc - Despre ce am văzut în Fez

Am zis că voi veni cu alte poze și povești din experiența mea marocană, dar până acum nu am avut timp.
Și, pentru că mi s-a reproșat pe Facebook că am arătat (și am văzut) doar partea frumoasă, o să pun aici câteva poze din orașul care m-a frustrat cel mai mult, poate și pentru că văzusem imagini și aveam niște așteptări.

O să explic puțin.

Voiam să văd Medina din Fez, adică orașul vechi. Acum trebuie să recunosc că am avut și eu partea mea de vină în această nemulțumire, și anume faptul că nu mi-am pregătit suficient excursia. Am mai spus aici că am fost în Rabat pentru serviciu și deci excursiile le-am făcut doar în weekend, iar pentru Fez am avut doar câteva ore pe care le-am alocat Medinei. Scria peste tot în ghiduri și pe net că Medina din Fez nu poate sau e foarte greu să fie vizitată individual și că ai nevoie de un ghid local, pentru că are peste zece mii de străduțe pietonale pe care te poți pierde foarte ușor.

Așa că am apelat la un ghid local, recomandat de șoferul care ne-a dus acolo, recomandat la rândul lui de cei de la birou. Deci o persoană de încredere. Doar că ghidul nostru din Fez nu a avut chef să ne ducă în zonele turistice și ne-a băgat prin niște hrube și străduțe super-creepy. Asta în sine n-ar fi fost chiar așa de rău, pentru că e bine să ai o viziune realistă asupra locurilor pe care le vizitezi (aici nu discut și despre siguranța personală). Ce nu mi-a plăcut a fost că nu ne-a dus și în locurile importante din Medina din Fez. Și exemplul cel mai frustrant îl reprezintă cea mai veche medersa din Africa (medersa este o școală coranică, care poate fi vizitată și de nemusulmani, spre deosebire de moschei, care nu pot fi vizitate), pe care nu am vizitat-o, și, atunci când l-am întrebat pe ghid, ne-a zis că e închisă și n-are rost să mai mergem până acolo. Când l-am întrebat de ce nu întâlnim deloc turiști mi-a zis că nu e sezon (iarăși o minciună, pentru că colega mea care a fost după mine în Maroc și a ales alt ghid mi-a zis că se lovea la tot pasul de turiști de toate națiile).

O să închei aici cu nemulțumirile și o să pun câteva poze.

Și vreau doar să adaug că, deși am fost nemulțumită că n-am văzut obiective turistice considerate de bază în Fez, știu că ceea ce am văzut este mai aproape de realitate. Nu sunt niște imagini frumoase pentru că nu arată o viață frumoasă.
Și, în plus, am rămas și cu ideea că sunt norocoasă că m-am născut în România (bine, s-a mai estompat de când m-am întors).

 Una din tăbăcăriile din Fez - singurul loc în care am văzut turiști, asta și pentru că pozele sunt luate din clădiri-magazine pentru produse din piele, iar ghizii primesc comision pentru vânzări atunci când clienții lor cumpără de acolo. Nu vreau să comentez despre miros (se folosesc încă metode tradiționale care presupun urină de vacă și excremente de porumbel) pentru care am primit la intrare fire de mentă.Zona de cumpărături, străduțe nesfârșite din Souk, unde se vindea cam orice. Aici am pozat standurile de condimente.

Alte poze  alese la întâmplare

 Măgarii sunt singurul mijloc de transport în anumite zone ale Medinei

 Cel cu bluză albastră, care apare în câteva poze, este ghidul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu